Header Ads Widget

10 причини да станеш Уеб Дизайнер

Цъкали сте из Photoshop и сте си поиграли с Dreamweaver, но не сте сигурни дали сте ги научили достатъчно добре или дали ще ви хареса начина на живот на един уеб дизайнер? Тази статия посочва 10 причини, поради които някой с чувство към изкуството и обичащ компютрите трябва да се пробва да стане уеб дизайнер. А ако вече сте такъв, тази статия може да ви припомни положителните страни на тази работа.

10. Това е една от ‘модерните’ работи
Годината е 2007, всичко се мести към компютрите и интернет. Уеб дизайнът е нова индустрия, която се разраства и установява, така, че има голям шанс да имате стабилна работа доживот. Няма непосредственна опасност мрежата да замре.

9. По-интересно е, отколкото да кажеш ‘Аз съм счетоводител’
Когато някой те пита с какво се занимаваш и ти отговориш ‘Аз съм дизайнер’ или уеб дизайнер е много по-лесно да те питат въпроси относно работата, отколкото например, ако сте счетоводител. Нищо лично против счетоводителите, но когато някой отговори ‘Аз съм счетоводител’ единственото, което мога да попитам е ‘О, от колко време се занимаваш с това?’.

8. Можеш да си говориш за CSS с колеги дизайнери
Страхотно е, когато можеш да си водиш един от онези ‘сложни’ разговори с колега дизайнер, без хора, които нямат идея за какво си говорите. Понякога, просто имаш нужда да изразиш очудването си от това, че Internet Explorer не признава уеб стандартите.

7. Няма нужда да носиш костюм
През повечето дни няма нужда да ходиш с костюм на работа. Ако имаш среща с много важен клиент, можеш да се облечеш така, че да направиш впечатление, но през останалото време не ти пречи да ходиш по-небрежно облечен.

6. Не ти трябва диплома
За разлика от някои сфери, като медицина, прави и други подобни, за уеб дизайнер не е нужно да имаш диплома, за да си намериш работа. От това се спестява доста за годините, прекарани в университет. Не казвам, че не трябва да си изкарате диплома, но просто не е нужна, за да си намериш работа. В дизайна се изисква изобрателност и едно стабилно портфолио ще е доста по-полезно от една диплома.

5. Задачите рядко са скучни
Ако обичаш компютрите, тогава да бъдеш уеб дизайнер няма да е скучно. Може да изглежда така, за тези, които мразят компютрите, но много от проблемите, които ще срещаш всеки ден са нови и могат да са много предизвикателни. Както споменах по-горе, тази индустрия е нова, разраства се бързо, което означава, че и ти трябва да се развиваш бързо. Въпреки, че повечето работа е базирана в офис, трябва да излизаш и срещаш интересни хора.

4. Трябва да си изобретателен
Ако се замислиш, повечето хора се занимават с доста скучни работи. Работят с числа, пишат писма или важни документи. Винаги се опитвам да си припомня това, когато имам лош ден в офиса. Ти си щастливец, че можеш да твориш по 8 часа на ден.

3. Техническа работа е. Хората уважават това
Не се случва често, но когато клиент започва да те цени високо като дизайнер, те започват да приемат твоите предложения и наистина да оценяват, това което правиш за тях. Много хора не разбират тази професия и трябва да въздействаш на тези хора, както и да правиш важни решения. Ако можеш да обясняваш на прост език, хората ще приемат съветите ти.

2. Става ти приятно, когато сайтът ти е онлайн
Много малко неща са по-приятни от това да си седиш и да се наслаждаваш как си превърнал една идея в напълно функционален сайт. Можеш да си седиш, релаксираш и радваш, че наистина има какво да покажеш като резултат на своите усилия.

1. Винаги има какво да покажеш като резултат
Моята причина номер 1 да стана уеб дизайнер е, че в края на всеки проект имаш нещо, което показва резултат от усилена работа. Ако в крайна сметка, резултатът не е това, което си очаквал – можеш да си вземеш поука. А ако се получи както трябва – можеш да се облегнеш и наслаждаваш. Но само за секунда, защото трябва да започнеш следващия проект! Сериозно, най-приятната част от работата е, когато нещата придобиват завършен вид и имаш пред себе си функциониращ уебсайт.