Header Ads Widget

Сигурност в Скайп

Скайп вече е една от най-използваните програми по света. Според Skype.com от създаването си програмата е била изтеглена над половин милиярд пъти. Като такава тя вече подлежи на много хакерски атаки. Най-вече спам, но не отсъстват и ботове които могат да ви навредят. В тази статия ще разгледаме методите чрез които възможно най-много можем да ограничим опасността.

1. Ограничете обажданията и чатовете - позволявайте единствено на потребители включени в списъка ви да ви звънят и пускат съобщения. Когато някой желае да се свърже с вас ще ви праща първо пълномощно.
От падащото меню "Инструменти" изберете "Настройки". След това "Поверителност" и от там "Неприкосновеност". Променете всички на "Само от включени в списъка".

2.Ако не ползвате функцията за показване на статуса ви в интернет я изключете. Чрез нея лесно могат да ви открият спам ботове.
От падащото меню "Инструменти" изберете "Настройки". След това "Поверителност" и от там "Неприкосновеност". Оставете празно "Показвай личния статус в Интернет"

3.Никога не бъдете в SkypeMe режим. В SkypeMe режим ви откриват всякакви хора и могат да чатят и да ви звънят без значение на настройките ви на Неприкосновеност. Лично аз на такъв режим за десет минути съм получавал над 100 съобщения от ботове разпространяващи порно и желаещи "кибер секс".

4.Не приемайте пълномощни от хора които не познавате. Лесно можете да разграничите хората които познавате и не познавате. Ако видите в профила на някой пращащ ви пълномощно аватар с голо дупе и ник "I am sexy girl looking for sex" това със сигурност е бот.

5.Нашумя разпространението на VBscript-овете. Това са малки файлове писани на Visual Basic, които изискват достъп до скайп, ако им го позволите могат много да ви навредят. В най-добрият случай да пратят на всичките ви абонати URL чрез който да го изтеглят и стартират и те(както вероятно бихте го получили и вие). VBscript можете да разпознаете по това, че името на файла завършва на .vbs . Никога дори не теглете такива файлове.

6.Ако получите сайт от който да изтеглите VBscript то най-вероятно ще е от някой от абонатите ви. Щом някой от тях ви прати съобщение: "Виж това - http://asdasd.com/asdf.vbs Много е яко!" вие бихте му повярвали. Научете се да разпознавате съобщенията генерирани от такива скриптове. Напоследък виждам, че вече се разработват цели спам програмки(.еxe). Лъжат за някакви емотиконки и други такива неща. Ако сайта пратен ви от някой от абонатите завършва на hit.bg това задължително е вирус. Не го отваряйте. Въобще, ако линка не е от skype.com, по-добре първо попитайте този който ви го е пратил дали това не е вирус.

7.Не използвайте псевдо Скайп Екстри изтеглени от разни сайтове. Преди да позволите на дадена екстра достъп до скайп потърсете за мнения на хора които са я използвали в Google.


8. Това е най-важното! Обяснете ЗАДЪЛЖИТЕЛНО на ДЕЦАТА СИ, на близките и приятелите горните 7 правила които намаляват драстично вероятността да получите вирус по Skype.
Най-лесно вирус можете да прихванете от свой абонат, или докато детето ви е на компютъра да отвори уж "Яка Екстра за Skype"

Повече за сигурността в Skype можете да откриете на: http://www.skype.com/security/