Header Ads Widget

Може ли да преядем с витамини?

Приемането на мастноразтворими витамини от групата на А, Е и Д в дози, които надвишават стотици пъти реалната потребност за организма, могат да доведат до странични ефекти. Но такива високи дози рядко се използват дори в лечебната практика. Що се отнася до водоразтворимите витамини, те много бързо се извеждат от организма и само при повишени дози в хиляди пъти могат да предизвикат неспецифични реакции на организма като чревни разстройства, копривна треска и други симптоми, които бързо отшумяват след спиране на приемането на витамините.

ВСЕ ПАК – КАКВО МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ ПРИ ПРЕДОЗИРАНЕ НА ОРГАНИЗМА С ВИТАМИНИ?

ВИТАМИН А може да се окаже токсичен при доза, която надвишава сто хиляди международни единици, приемана в продължение на няколко месеца. Първите симптоми са гадене, повръщане, главоболие и мъгла пред очите. Високите дози на бета-каротина ще оцветят кожата в жълто- ранжев цвят.

ВИТАМИН В3 не бива да се приема в прекалени дози, защото предизвиква прилив на кръв в кръвоносните съдове на лицето. Твърде високите дози - 2000 мг, могат да нарушат работата на черния дроб.
витамини

ВИТАМИН D в количество, по-голямо от 1000 единици, предизвиква гадене, главоболие, диария,загубата на апетит и се повишава нивото на калций в кръвта. Всичко това може да доведе до необратими изменения в бъбреците, белия дроб и сърцето.

ВИТАМИН Е не бива да се приема в превишени дози, защото може да причини диария, главоболие, сърцебиене и припадъци.