Header Ads Widget

Компютърът, помощник или коварен враг

Компютрите трайно се настаниха в живота ни. Вече и най-малките деца прекарват много време пред тях. Това предизвиква опасения сред лекарите и психолозите, защото здравето е по-важно от навика да прекарваме по-голямата част от времето си пред тях.

Но, както се казва, “спасението на давещия се е в ръцете на самия давещ се”. Затова е най-добре да се научим да се предпазваме правилно от нашия толкова добър помощник. Излъчването: преувеличава ли се вредата от него За опасността от електромагнитните излъчвания в жилищните и работните помещения е казано много, но ние, както и по-напред, не сме много наясно по този въпрос. Компютърът не е изключение от правилото и, разбира се, щом е включен в електрическата мрежа, около него се създава електромагнитно поле.

Преди време особена опасност представляваха мониторите с електронно-лъчеви тръбички и за защита се поставяха специални предпазни екрани.

Ако вашият компютър е от моделите от 90-та година и няма защитен екран, е най-добре да го замените със съвременен монитор, или да се снабдите с такъв защитен екран.

По принцип съвременните монитори имат всички необходими степени за защита и нивото им отговаря на международните стандарти. Затова си купувайте монитори и компютри само в специализираните магазини за компютърна техника, а при някакво съмнение задължително изисквайте сертификат за качество.

Голям плюс на съвременната компютърна техника е наличието на големите вече възможности за нейното заземяване.

Това намалява излъчването няколко пъти. Добре е, когато защитният екран на монитора също трябва да бъде заземен, за която цел има проводник. Мониторите от течен кристал са на практика безопасни по отношение на излъчването, затова те са по-предпочитани за домашно ползване. Същото важи и за лаптопа.

За да намалите електромагнитното излъчване, което излиза от кабелите, опитайте се по време на работа да сте по-далеч от тях и не допускайте образуване на пръстен от кабели. Самият монитор и системният блок също е добре да се поставят по-далеч от работното място - трябва да се спазват препоръчителните норми за нужното разстояние на очите от монитора.

В офиса, където има много компютри, те трябва да бъдат поставени по подходящ начин, за да не седят сътрудниците непосредствено до страничните и задните стени на мониторите, както и до самите компютри. Как да отморим очите си От динамичното развитие на техниката най-много страдат очите ни - телевизори, монитори, различни екрани, които се ползват навсякъде - и от учители, и от лекари, и от журналисти, и от мениджъри и т.н.

Тук ви предлагаме няколко прости упражнения за запазване здравето на очите, в случай че прекарвате дълго време пред компютъра.

“Първата” помощ за уморените очи е човек просто да ги затвори. Ако съумеете през това време да мислите за нещо приятно, да си представяте хубави неща, ефектът ще бъде отличен. Дишайте спокойно. Ако не можете да се откъснете от компютъра, защото работата ви не позволява, тогава пробвайте по-често това обикновено и простичко упражнение със затворени очи.

По-силно средство е така нареченият палминг – закриване на очите с длани, за да се получи пълна тъмнина. Заемете удобно положение и сложете ръце върху притворените си очи. Бъдете отпуснати. Ще видите бели “мушици” да прехвърчат пред затворените ви очи. Колкото по-малко такива светещи мушици “хвърчат” пред очите ви след упражнението, толкова по-пълноценно са си починали очите ви. Правете това упражнение дори и да нямате никакво време. Винаги ще намерите 1-2 минути, за да помогнете на уморените си очи.

При всякакви проблеми с очите е добре да масажирате тилната част на шията. Същевременно направете няколко кръгови движения на главата си - ту на едната, ту на другата страна.

Ако очите ви постоянно се възпаляват, опитайте се да установите колко често мигате. Те трябва винаги да са овлажнени с очна течност, затова ако имате навика да се взирате без да мигате, трябва да се отучите от това.

Когато почувствате умора или сърбеж в очите от изсъхването им, примигайте няколко пъти, но колкото се може по-често, докато клепачите ви затрептят. В същото време сложете пръсти върху клепачите и по време на примигването се опитайте да туширате всякакво напрежение и движение. След 10 примигвания затворете очи и вдишайте дълбоко 2-3 пъти, като изцяло отпуснете лицевите мускули. Повторете упражнението още един път.

За подобряване на кръвообращението и намаляване чувството на умора направете дълбоко вдишване и здраво стиснете очи, като напрягате всички мускули на лицето и шията. Останете в това състояние 3 секунди, като задържите дишането. След това бързо и шумно издишайте и широко отворете уста. После пак така бързо отворете очи.