Header Ads Widget

Избор на правилната ниша

Всички говорят за маркетинг за определена ниша и как могат да се направят пари, ако се избере правилната ниша. Как да изберем към коя ниша да се насочим без да губим излишно време и пари за реклама. Тук ще посоча няколко бързи въпроса, които да си зададем сами, когато се опитваме да намерим правилната ниша.
1. Направи си списък с уменията

Списък с уменияТези думи звучат като клише, но те имат голямо значение. Например, ако много обичаме да гледаме и да играем футбол, трябва да създадем сайт за футбол, който да продава футболни и спортни аксесоари. Този сайт ще бъде много по-успешен от всеки друг сайт който можем да направим, ако не познаваме добре материята. Не е достатъчно да имате само интерес в новата ниша, но е необходимо да знаете изключително много по темата, както и да знаете какво говорите. Напишете около 5-10 интереси, за да разберете към какво можете да се насочите.
2. Дали е доходна тази ниша?

Дали ще има пари от тази ниша?След като вече имаме няколко написани идеи – разгледайте ги и вижте дали някои от тях се намират в ниши, в които се харчат пари. Много прост начин, за да определим дали могат да се направят пари от тази ниша е като се направи просто търсене в Google. Погледнете сега рекламодателите в дясната част на резултата от търсене. Ако там видите много рекламодатели, то това означава, че има голям интерес в тази ниша. Друг добър метод за определяне на доходността на нишата е цената. Ще е най-добре ако можете да се насочите към по-конкурентна ниша (инструкции за трениране на футбол) и да 100 неща и да правите по 3 лв. от всяка или опитайте да постигнете успех в по-наситен пазар (продажба на билети).
3. Има ли потенциал в тази ниша?

Почти толкова важно е да знаете колко хора са готови да платят за вашият нишов продукт или услуга. С помощта на Google Traffic Estimator можете да придобиете представа за това колко често хората търсят специфична ниша или продукт. Ще получите не само оценка на търсенето за дадена дума, но ще можете да използвате този инструмент, за да определите колко плащат хората за да продават в тази ниша, като погледнете средната цена на клик.










Използването на някои „футболни“ термини, може да покаже различни пазарни ниши. Вие ще имате по-малко разходи, ако насочвате хората към „football lessons“ или „football supplies“. За тези фрази ще е лесно да заемете голяма част от пазарната ниша. На другата страна са „football tickets“ и „buy tickets“. В тази ниша залозите са доста по-големи, но за сметка на това се разчита на повече трафик и съответно повече продажби. Всичко е въпрос на избор към коя ниша ще се насочите. Ако имате повече пари, които да вложите в думи с голям трафик – този начин е за препоръчване.
4. Гледайте от себе си

Гледай от себе сиВръщаки се в началото към избора на ниша, като клиент трябва да се научите да гледате от себе си. Ако изберем да направим сайт за „football lessons“, трябва предварително за знаем какви са конкурентните връзки по темата. Ако сте търсили в Google за темата, каква информация искате да намерите в сайтовете които посещавате? Сега, като търговец в същата ниша, ще прегледаме конкурентните сайтове, за да разберем какво повече можем да предложим на нашите клиенти, за да изберат нас.
5. Останете в нишата, за да спечелите
сайт
И победителят в нишата е...Ако възнамерявате да се насочите към една пазарна ниша и да се справите успешно с нея, ще ви препоръчам да се съсредоточите върху тази ниша за дълго време. В зависимост от това, кък какво сте се насочили, може да Ви бъде много трудно или твърде възможно да станете един от основните сайтове в тази ниша. Ако възнамерявате да се насочите към хората, които търсят да се научат да играят футбол вместо към продажбата на билети по интернет, вероятно ще имате много по-малко конкуренция, но и ако сте изградили качествен сайт или блог в малката ниша, Вие ще получите много продажби от тази дума. Преди избора на вашата нова ниша си задайте въпроса: „Мога ли да стана един от ТОП 5 сайтовете в тази област?“.

Това са само няколко въпроса и примера какво да се вземе предвид, когато се насочваме към нова ниша.