Header Ads Widget

Skype за вашият GSM.

След толкова чакане и вече изгубени надежди, официалната версия на Skype за мобилни телефони е готова макар и за сега в Beta. Ако не веднага, то много скоро няма да ви се налага да използвате приложения като Fring, iSkoot и други.
Поддържаните марки за сега са - Nokia, Samsung, Sony Ericson и Motorola
като някои от моделите са в справочника са в сиво с надпис "Comming Soon", което пък не ви спира да опитате дали няма да работи и на вашият телефон. Изискването е да поддържа Java.

Ограниченията за сега са големи, но не забравяйте, че това е Beta, и с времето всичко ще става все по-хубаво. За сега можете да провеждате само чат сесии, не и да звъните от България. Страните в които обажданията работят са:
Естония, Финландия, Дания, Полша, Обединеното Кралство, Бразилия и Швеция.
В България можете да ползвате следните услуги:

* да виждате кой е онлайн
* да провеждате чатове(включително групови)
* да променяте настройките на акаунта си


Безплатно? Не точно.

Безплатните услуги на компютъра си остават безплатни и на телефона, но трябва да споменем, че интернет връзката на телефона е по-скъпа. Което пък не бива да ви отчайва, защото чатът хаби малко трафик, но по-добре не оставяйте Skype да върви на телефона ви през цялото време. Не успях да намеря информация дали е възможно използването на Wi-Fi.
Skype
За обажданията в България явно ще се чака много. И все пак да споменем, че разговорите Skype-to-Skype ще минават през мрежата на мобилният ни оператор(Мтел, Глобул, Вивател) и те ще могат да ни позволяват определен брой безплатни минути месечно, след изразходването на които, разговорите ще се плащат. Ако имате SkypeOut кредит ще можете и да получавате обаждания, но вие ще плащате за тях.

И така... това е Beta версията на Skype за мобилен телефон. За сега е по-назад от Fring и iSkoot, но надявам се, с времето ще ги задмине. Възниква въпросът дали SkypeLimited ще забрани разговорите използващи интернет връзката на телефона чрез Fring.