Header Ads Widget

Алергията - болестта на 21 век

Алергия. Думата, която знае всеки човек. По статистика всеки втори човек от човечеството е алергичен към домашната прах или към цъвтенето на различни растения.
Какво е алергията?
Алергията е загуба на нормалния толеранс на имунната система към безобидни вещества от околната среда. Алергията е вид имунна реакция на организма изразяваща се в неправилна посока. Алергените обикновено са белтъчни молекули от животински и растителен произход. Понякога може да са и от химичен характер(съединения), проявява се тъй. нар. "контактна алергия".
Алергията унаследява ли се?
По принцип връзка в унаследяването на алергиите има, но системата е сложна и не винаги се проявява. Винаги се говори за вероятности. Ако родителите са алергични, вероятността едно дете да е алергично е по-висока, от тази за дете, на което родителите не са алергични.
Например при алергичната хрема, астмата и атопичния дерматит, ако единият родител е алергичен, вероятността детето да е алергично е около 40%. Ако и двамата родители са алергични, вероятността достига до 80%,
При алергиите към медикаменти също има наследственост, но с по-ниска вероятност. Но едно е ясно, за да се развие алергия, освен унаследяване, трябва да има и контакт с алергена. Ако никога не си приемал даден антибиотик, няма как към него да имаш непоносимост.
Например при малките деца, се препоръчва, особено такива с наследствена обремененост, захранването с яйца и краве мляко да става по-късно. Така се избягва контакта с вероятни алергени за малките деца.
Какви са симптомите на алергия? Например към антибиотик?
Най-често се изразява в обриви по тялото, но има и по-тежки случаи свързани с отоци, пристъпи на астма, засягане в бъбреците, алергичен шок.
Диагностика на алергиите, къде се извършва тя?
Винаги в специализираните кабинети по алергология. Когато има съмнения за някакъв тип алергия, винаги се извършва кожноалергична проба. Те са много чуствителни и специфични. Кръвните проби са по-неточни и много по-скъпи.
Лечение на алергята?!
Лечението е трудно. Проблемът до голяма степен е генетичен и се изразява най-вече като следствие от съвременния начин на живот. Съвременните методи са: да се избягва контакт с алергена и приема на антихистамини(препарати, които потискат проявата на алергията). Те действат обаче, само докато се приемат. Затова не бива да се спират, при подобрение на състоянието, а винаги да се наблюдава от лекар, който да определи продължителността на прием на медикаментите. Единствено имунотерапията може да намали тази загуба на толеранс и има ефект до 6 години след спирането й.
Кога се използват локални стероиди срещу алергии?
Тези медикаменти са удобни при локално лечение на алергичните проблеми. С тях се избягват страничните ракции от лечението. Това са силни противовъзпалителни средства. Могат да бъдат намерени под различни форми - назални спрейове, които са за алергичния ринит и синузит; инхалаторите, които са за астма; кремовете и унгвентите, които са за кожните алергии.

Може ли трайно да се излекуваме от някоя алергия?
Не. Но със съвременната имунотерапия до голяма степен се постига уравновесеност в организма, потискайки се алергията. С останалите медикаменти, освен симптомитее се потиска и алергичното възпаление. При правилно лечение и своевремнни мерки, алергичният може да води нормален живот.
Може ли да се предпазим от алергичните болести?
Трудно е да се отговори. Алергията е болест на днешното време. Ако се избягват алергените, може да се понижи проявата на алергия. Но е трудно за съвременния човек, живеещ в сивите градове, с висока запрашеност, да се отърве от различните алергени. Евентуално предпазване може да се извърши, ако се прибегне до имунотерапия или медикаментозно лечение. Но един сигурен начин е, приемайте повече витамин Ц. Докато не е дошло, не мислете за това.