Header Ads Widget

Митове и истини за диетите според кръвната група

Привържениците на модната диета отслабват заедно с изтъняването на портмонетата си

Някога беше едва ли не екзотика да се говори за това. Сега навсякъде се говори и пише за диетите по кръвни групи, за тях знаят дори вече и учениците. Хемокодът и м етодът на Питър А дамо стремително се настаниха в живота ни. Не е изключено пак така бързо да изчезнат...

Но засега, докато все още от ръка на ръка се предават заветните червено-зелени листчета със списък на разрешените и забранените продукти, ние трябва да се замислим дали всичко това си струва труда? Разбира се, като попитаме нашите консултанти.

ПЪРВА ЗАБЛУДА

КОЯТО И ХРАНА ДА СПРЕТЕ, ВСЕ ЩЕ ОТСЛАБНЕТЕ

По какъв принцип се определят забранените за организма продукти?

Анализът по “системата хемокод” открива и определя тези продукти по лабораторен път. Специалистите се ръководят от това, дали възниква светене при контакт на екстракти от хранителните продукти с кръвните клетки.

След това лекарите съставят червени списъци на основата на откритата индивидуална непоносимост към конкретните продукти.

Но в интерес на истината това е само една интерпретация на специалистите по хемокода.

ТОВА НЕ Е ЗАКЛЮЧЕНИЕ НА НАУЧНИЯ СВЯТ

Още повече, не е ясно на какво основание те въобще правят изводите за непоносимост към определени продукти, защото нито един продукт не попада веднага в кръвта на човека. Това всички го знаем.

Диагностиката на хранителната алергия действително се основава на специални тестове и проби. Но дори и да се постави знак за равенство между хранителната алергия и индивидуалната непоносимост, която се предизвиква от недостига на определени ферменти в организма, то защо тогава диетата по хемокода се препоръчва за срок от шест седмици, а не за цял живот, както се прави при истинската хранителна алергия.

От само себе си се натрапва изводът, че всичко това не е в уникалността на лабораторния метод. То просто е разработване на ограничителна диета, при спазването на която действително може да се отслабне за месец и половина.

ВТОРА ЗАБЛУДА

НЕ МОЖЕМ ДА ИЗБЕГНЕМ НЯКОИ ВЕЩЕСТВА, КОЛКОТО И ДА СЕ СТАРАЕМ


Изключването на продукти по кръвна група решава всички проблеми. Лекарят-природолечител Питър Адамо разработил своята концепция за хранене, посветил цели тридесет години на това. На пръв поглед тя изглежда доста привлекателна: разберете коя кръвна група сте и се хранете в съответствие с това. Но ако се изхожда от тази логика, то всички жители на планетата ще се придържат само към четири типа диети, колкото са кръвните групи. И то независимо от коя раса са, какво тегло и ръст имат, на каква възраст са, от какъв пол са, с какво се занимават, в какъв климат живеят и не на последно място - какво е физическото или умственото им натоварване. Освен всичко това трябва да отбележим, че в кръвта има повече от 500 различни фактори, определящи биологичната индивидуалност. Да се изключват продукти само по кръвната група, в определена степен е спекулация, при това - трудно изпълнима. Невъзможно е човек да се придържа в чист вид към диетите на Адамо, защото забранените от тях вещества се срещат практически във всички продукти.