Храна за красива и здрава кожа

За да имате красива и здрава кожа, вие трябва да се грижите добре за нея. Това не означава, че трябва да прекарвате безкрайни часове в банята, пред огледалото. По скоро, сериозната грижа за кожата означава внимателен анализ на типа, след което специфичните продукти и практики, ще и помогнат да се чувства, и изглежда страхотно.
Кожата е най-излаганата на външни влияния част от тялото. Много хора не се грижат качествено за кожата си – заради липса на време или желание.
Здравословното хранене е ключът към здравата кожа. Всяко хранене за деня трябва да е добре балансирано на витамини, минверали, въглехидрати, мазнини и протеини.

Няколко основни съвета:


* Храната трябва да бъде топла, прясно сготвена и в подходящо количество.

* Не трябва да се приемат храни несъвместими помежду си – пример за несъвместими храни са млякото и рибата.

* Мястото където се храните трябва да е чисто, светло и приятно.

* Прекалено горещата, мазна, пържена, люта или пикантна храна трябва да се избягва.

* Пийте повече течности – особено прясно приготвени плодови сокове от лимон, портокал, грозде.

* Приемайте повече естествени витамини – сурови плодове и зеленчуци.Витамини А, С, Е са изключително важни. Храни, които съдържат витамини и минерали, полезни за кожата са:


* Авокадо

* Бадеми

* Броколи

* Домати

* Зеле

* Зехтин

* Кайсии

* Карфиол

* Лук

* Моркови

* Орехи

* Папая

* Пъпеш

* Суров слънчоглед

* Яйца
Ако искате да имате здрава кожа трябва да намалите консумацията на алкохол, цигари, кафе и рафинирана захар на минимум.

Мазната храна, рафинираната захар и неправилното хранене са сред основните причини за поява на проблеми като акне и обриви. Повечето хора ядът прекалено много мазнини и прекалено малко фибри, въпреки че здравословното хранене е много лесно постижимо. Полезната храна е лесно достъпна – плодове, ядки, пълнозърнест хляб могат да заменят много от вредните храни като чипс, солети, шоколади.