Header Ads Widget

Как да запазим фигурата си през зимата

Истина е, че зимният период предразполага към напълняване. Основните фактори са ограниченото движение, заради студеното време и ограничената консумация на плодове и зеленчуци, заради липсата им в сезона и вековната традиция, която е концентрирала повечето поводи за „софри“ със свински пържоли за периода от края на Коледните пости, та чак до Великденското голямо „прочистване“. Прочетете тук 10-те правила, които ще ви помогнат да съхраните фигурата си стройна през дългите зимни месеци.

Първо: заложете на супите! Тези, които хапват само по една супичка за обяд, без да се изкушават да добавят каквото и да било повече през деня, приемат значително по-малко калории. Смята се, че водата, доставена на организма чрез храната, за разлика от тази, която просто пием, съхранява усещането за ситост значително по-дълго време. Отдавайте предпочитание на нискокалоричните супи – предимно зеленчукови.
Липсата на достатъчно светлина през зимата понижава нивото на серотонина, а това предизвиква чувство на умора и повишаване на апетита.Така че, второто правило е: 15 минутна разходка! Тя ще спомогне за получаване на дневната доза светлина, а това ще повиши нивото на серотонина. Освен това разходката тренира мускулите на краката, като същевременно ще изгорите 70 калории.

Трето: съставете си списък на продуктите, които най-много ви се приисква да похапвате през зимата. След това се постарайте да ги вкарате като част от хранителния си режим, вместо да ги консумирате допълнително, след като сте приели вече основната си храна. Диетолозите са установили, че зимно време жените отдават предпочитание на бонбоните и шоколадите.
Не е изненадващо, че хората на диета… често изпадат в депресия. Въглехидратите помагат за производството на серотонин, който пък от своя страна предизвиква чувство на щастие.

Правило четвърто: за проникване на аминокиселината триптофан в мозъка, където се изработва серотонин, консумирайте червено месо, пилешко месо, риба, яйца, сирене и орехи. Заменете “захарните” въглехидрати като сладкиши и бял хляб с черен и пълнозърнест хляб.

Пето: старайте се да избягвате от съблазънта да се сгреете с чаша кафе с мляко, капучино или горещ шоколад. Една голяма чаша кафе с мляко съдържа 265 калории, капучиното – 153, а горещия шоколад – 448! Чистото кафе също не е добър избор – излишеството от кофеин принуждава организма да натрупва мазнини. По-добре се сгрявайте с чаша билков, плодов или зелен чай – в тях няма нито калории, нито кофеин.

Шестото правило: продължете да носите дрехи по тялото и те ще ви бъдат точен индикатор дали се появяват излишни килограми.

Седмо: яжте люто. Като отдавате предпочитание на пикантните храни, се сгрявате и едновременно с това горите мазнини. Изследвания показват, че чилито повишава с 50% ритъма на сърцето и обмяната на веществата в рамките на 3 часа след хранене. Но разбира се, не прекалявайте – храната си е храна и люта или не, в големи количества води до натрупване на излишни калории.

Осмо: не пренебрегвайте секса. Страстните занимания освобождават хормона на щастието – ендорфин, а колкото сме по-щастливи, толкова по-малко причини имаме да търсим утеха в храната. Освен това, при един добър секс се изгарят 140 калории – не е кой знае колко, но поне с удоволствие!


Девето: спете повече. Възползвайте се от допълнителните часове тъмнина, за да си поспивате. Учените твърдят, че хроничното недоспиване води до натрупване на излишно тегло. Недостигът на сън увеличава нивото на хормоните, влияещи на апетита.

Десето:… пийте вода. Не намалявайте приема на течности, само защото е студено. През зимата трябва да се пие по 1-1.5 литра вода на ден – толкова, колкото и през лятото.

И накрая – не като правило, а като начин на живот: движете се! Дори и през зимата има достатъчно възможности да бъдете активна: на ски, кънки, в басейн, на танци, във фитнес-зала – изборът от физически занимания е достатъчно голям, за да не търсите оправдание в липсата му.