Header Ads Widget

Погрижете се за стайните цветя

Повишаването на влажността в жилищните помещения през зимата е от особена, важност не само за растенията, но и за хората. Много заболявания се появяват именно заради прекалено сухия въздух.


Затова, ако в стаята имате повече „зелени филтри", ще ви е много по-комфортно. Съществуват различни начини за повишаване влажността на въздуха. Най-известният е пръскането на листата на растенията. Още по-ефективно е поставянето на саксията с цветето в постоянно влажен насипен материал. Не забравяйте и редовно да устройвате душ на по-издръжливите растения и да избърсвате внимателно листата им. Полезни са и овлажнителите на въздуха, които се предлагат в магазините.

Най-добрият начин да повишите влажността на въздуха около растенията е да поставите саксията в съд с пясък, торф, керамзит и дребни камъчета. Друг вариант е на радиатора да сложите пълен с вода съд. Течността от него ще се изпарява и влажността на въздуха около прозореца ще се повиши.

Широко разпространена заблуда е, че редовното проветряване на стаята в студеното време повишава влажността на въздуха. Имайте, предвид, че студеният въздух отвън не е по-малко сух от студа в отопляваните помещения. Затова не забравяйте дори и след проветряване редовно да пулверизирате стайните растения.