Header Ads Widget

Ефикасен метод против хъркане

Анатомичната причина за хъркането е следната. По време на сън долната челюст се отпуска и устата на спящия леко се отваря. При това въздух влиза и през носа, и през устата. Двата потока въздух по пътя си срещат заслон. Това е мекото небце и там се случва завихряне. Небцето започва да се клати и да се опира в езика. Така се образуват звуци с различен тембър в зависимост от това доколко са слаби мускулите и колко близо са до езика.

Шумът от хъркането при някои хора понякога достига 70-80 децибела (имайте предвид, че шумът в една тъкачна фабрика е 100 децибела, а при излитането на самолет – 180 децибела). Това не само пречи на околните, но е болест или проява на други заболявания. Хъркането нарушава дълбокия сън, ограничава достъпа на кислород в организма, затова често хъркащите получават виене на свят и сънливост през деня.

Финландски учени установили връзката между хъркането и заболявания като затлъстяване, повишено кръвно налягане, хипофункция на щитовидната жлеза, психоневротични нарушения, сърдечносъдови патологии.

В света има патентовани над 300 средства за борба с хъркането, повечето от които са основани на това хъркащият да се събуди. Използват се и различни разширяващи устройства на устата, както и устройства за стягане на долната челюст. Английски учени предложили специални упражнения за лицевите мускули и тези в устната кухина. Ефикасен метод за намаляване на хъркането е и отслабването.


Ако спането по корем, обръщането на едната страна или другите естествени методи не помагат, лекарите предлагат малка операция. Тя се състои в изрязване на горната част на гръкляна - тази, която пречи на въздуха да премине свободно и предизвиква хъркане. Китайски фармаколози пък създали капки против хъркане, които се капват в носа преди сън. Те са много ефикасни. Белоруски учени предлагат лечение на хъркането с криогенен апарат. А съвсем наскоро учените създали апарат, който реагира на звука на хъркането и буди спящия човек с лек електрически ток. Прилага се и методът иглотерапия.

Много ефективен и достъпен метод за борба с хъркането е китайският точков масаж преди сън. Пробвайте го, ще ви помогне. Можете да го намерите в много медицински книги, а може би и в интернет.