Header Ads Widget

Пет съвета, с които да избегнем грипа

Заради напрегнатия работен ритъм в големия град обикновено сме свикнали да боледуваме на крак. Поради което в разпространяването на вирусите се включват и роднините, и колегите ни, а дори и хората, които засичаме в градския транспорт. Отнасяме се към това като към неизбежно зло, а всъщност за масовото кашляне и кихане сме виновни и ние. Затова не е излишно да си припомним някои елементарни марки за предпазване от вируси.

През есента непрекъснато се сблъскваме с хора, които изобщо не прикриват устата и носа си, когато кихат и кашлят, или пък просто имитират някаква загриженост за околните, като леко поднасят ръка към лицето си. Потокът от въздух при кихане и кашляне обаче излиза от носоглътката с над 100 км в час и носи заразата на поне 10 м. В затворени помещения тази аерозолна смес образува сфера с диаметър 3 м и дълго „виси" в стаята, така че всички, намиращи се вътре, да успеят да я вдишат. Как при това положение да избегнем капаните на заразата?

1. Ако някой от колегите ви пристигне на работа болен, всички колективно се постарайте да го изпратите вкъщи да се лекува.

2. Преди да излезете, намажете ноздрите си отвътре с оксолиново мазило и в периоди на епидемии избягвайте посещенията на многолюдни места като театри, кина, концерти, дискотеки и пр.


3. Ако у дома имате болен, постарайте се да го изолирате в отделна стая или пък накарайте останалите членове на семейството да си сложат маски. Проветрявайте и обирайте прахта по-често.

4. Реагирайте, ако някой си позволи да ви киха и кашля в лицето, без да покрива устата си с кърпа. Веднага се отдалечете или му обърнете гръб. Ако е непознат, не влизайте с него в конфликт, защото може да започне да ви крещи в лицето, което още повече ще увеличи риска вирусите му да попаднат върху вас.

5. Ако самите вие усетите дразнене в носа и болки в гърлото, не чакайте болестта да се развие, а веднага пристъпете към адекватно лечение. И то не само с горещ чай с мед и мляко, а преди всичко подходящите антивирусни препарати, предписани от лекаря ви.