Header Ads Widget

Изграждане на връзки и силата на анхор текста

Използването на връзки – вътрешни към съдържание релевантно към съдържанието или външни пак към релевантни сайтове чрез правилно подбран контекст и анхор текст са изключително важни. Ще се опитам да разясня как точно връзките влияят на оптимизацията за търсачки.

Трафика се базира на две неща, „връзки от други сайтове и ВРЪЗКИ ОТ ДРУГИ САЙТОВЕ„. Звучи странно но връзките от другите сайтове са най-важното нещо за получаване на трафик. Една реклама – независимо дали е PPC, публикация, банер, резултат от търсачка – всичко това са връзки. Ние минаваме от страница в страница, от сайт в сайт чрез връзките.

Една добра стратегия е да се сложат няколко връзки на началната страница, които да сочат към вътрешни страници от сайта. По този начин ние казваме на търсачката да посети отново тази вътрешна страница. Освен това това увеличава потенциала за ранкване на сайта, тъй като тежестта на вътрешната страница (нейният ранк) се предава и на началната страница. Това е известно като deep linking.

Това показва защо е толкова важно да имаме не само връзки които сочат към конкретен ресурс.

Как да определим кои страници имат по-голяма тежест (по-голям ранк), кои страници са оптимизирани (със съответния анхор текст), кои външни връзки са релевантни на темата на сайта и как да изполваме връзките за да изградим висока ралевантност на вътрепните и външните връзки? На тези въпроси ще се опитвам да отоворя в Моят блог.

Връзките са сигнал за хората и търсачките, че всяка страница от вашия сайт е важна. Връзките заедно с анхор текста са изключително ефективни в издигането на сайта.

И така как да разберем кои са най-релевантните страници според Google за дадена дума, когато правим нашата стратегия за връзките (link building strategy)? Трябва просто да подадем простата команда:


site:moiatblog.com пари от интернет

Страниците най-горе в резултата от търсене показват най-подходящите страници за тази фраза и е добре връзките, които ще изградим да сочат към тях.

За да погледнем в бъдещето можем да влезем в Google Webmaster Tools акаунта си и да погледнем таба с вътрешни връзки.

За да се класираме добре ни трябват две неща: 1) точни вътрешни връзки към релевантни страници и 2) достатъчен брой външни връзки от релевантни източници.

Тъй като в някои случаи не може да влияете на външните сайтове как пишат текста на вашата връзка, то тогава можете да използвате следния трик. Намерете кои сайтове имат връзки към определена страница от вашият сайт и оптимизирайте вашият сайт да ползва текстовете на връзките, които са използвали външните сайтове. Това можете лесно да направите с Yahoo Site Explorer. Трябва да се обърне внимание не само на линка, който води към Вашият сайт, но и връзките към другите сайтове. По този начин вие ще извлечете най-голяма полза от всички връзки на външната страница.

Много е важно да се знае, че не само големият борй на външните връзки е важен, но е важно нашето съдържание да е колкото се може по-релевантно от съдържанието на конкурентните връзки на нашите линк партньори. Изграждането на една добра външна структура и балансираното използване на вътрешните връзки ще направи един добре оптимизиран сайт.

Изграждането на добри вътрешни и външни връзки е ключът към успеха на сайта.