Header Ads Widget

Танцувайте за здраве

Лечение с движение на тялото

Танцът веднага повлиява на кръвообращението и на дишането.

Органите започват да функционират по-добре след наплива на кръв. Кожата на лицето порозовява и това прави танцуващите още по-красиви. Не на последно място танцът тренира издръжливостта. Пулсът е около 130, като се покачва постоянно.

Въздействие върху гръбначния стълб

Балансът е много важен. Гърбът и раменете са грациозно изправени като на лебед. Танцът е най-добрата профилактика срещу болки в гърба. Движенията при кючека укрепват не само гръбните, но и коремните мускули и тези на бедрата. Според изследванията танцуването повлиява и психогенните болести Душата се разтоварва и копнее за още динамика.

Как протича танц-терапията?

Серотонинът е хормонът на щастието. Нивото му се увеличава постоянно. При пациенти с депресия танците са великолепно оздравително средство. Духът се лекува, коефициентът на полезно действие се покачва.

Повишава се координацията и се учим да спестяваме излишни движения, да икономисваме сили, да прецизи раме степента на натоварване. Спазването на определен ритъм и точното изпълнение на стъпките засилват концентрацията и вестибулацията.

Може ли с танц да се лекува?

Това е едно от вълшебните му свойства. Човешкият мозък, подобно на мускулите, трябва да се тренира. Лентяйството е вредно. Ритъмът на музиката и танца увличат. Паметта се освежава и способността за


запаметяване се увеличава.

Кои танци са по-полезни -класически или модерни?

Всъщност и двата типа имат еднакво терапевтично влияние върху тонуса. Но различните хора по специфичен начин реагират на положителните ефекти на танца. По-темпераментните обикновено са по-издръжливи, по-бавните пък са по-романтични. Сангвиници и холерици - всички могат да открият своя предпочитан танц, който най-добре ги разтоварва и тренира. Танцът за никого не е противопоказен.