Header Ads Widget

Собствен домейн за блог на Blogger.com

Наскоро ми се наложи да преместя блог, използващ платформата на Google Blogger.com, на собствен домейн. И въпреки че имаше инструкции как се прави, те се оказаха недостатъчни. В тази статия ще споделя как пренасочих адреса от neshto.blogspot.com до www.neshto.com без никакви трудности и проблеми.

Откъде да закупя домейн?


Най-удобният вариант е да го направите директно от вашия Blogger профил, използвайки услугите на Google. Ще ви е нужна кредитна или дебитна карта. Менюто е достъпно от Settings > Publishing.

Ако имате PayPal сметка, използвайте я да регистрирате хубав домейн на цени с големи отстъпки в GoDaddy или 1and1.

Ако не, чувствайте се свободни да регистрирате домейн чрез посредничеството на българска компания като FColor.bg или ICN.bg.
Настройки на домейна

Създайте CNAME поле, където посочвате адреса на блога от настройките на домейна. Не е нужно да пипате нищо по DNS конфигурацията.

Ако желаете www.domain.com, в CNAME полето въведете единствено www и го насочете към адрес ghs.google.com.

Ако желаете blog.domain.com, в CNAME полето въведете единствено blog и го насочете към адрес ghs.google.com.

Забележете, че с CNAME запис можете да посочвате единствено поддомейни, а не основния домейн на вашия блог. Посочвайки www, вашия блог ще се зарежда от домейна www.domain.com, но не от domain.com. След малко ще ви покажа как можете да пренасочите domain.com към www.domain.com.
Как го направих в GoDaddy.com

Понеже моят домейн бе регистриран в GoDaddy, нека ви покажа как се прави там:

1) Domains Manager

2) Избор на домейна за Blogger.com блога

3) Total DNS Control and MX Records

4) Add New CNAME Recordgodaddy-add-new-cname-record
Настройки на блога

Влизате в Settings > Publishing и на подзаглавието “Buy a domain for your blog” избирате “Already own a domain? Switch to advanced settings” вдясно.


Въведете домейн името с поддомейна, въведен в настройките на домейна (споменато горе).

Ако сте въвели www в CNAME записа, тук въведете www.domain.com (като замените domain.com с вашия домейн).

Ако сте въвели blog в CNAME записа, тук въведете blog.domain.com (като замените domain.com с вашия домейн).
Пренасочване от domain.com към www.domain.com

Както казах в последния параграф на “Настройки на домейна”, ако желаете да използвате самото име, трябва да пренасочите domain.com към www.domain.com. В противен случай се зарежда бяла страница, или страницата, предоставена от вашия регистратор.

От менюто за настройка на домейна, предоставено от сайта, където сте го закупили, изберете функцията Forward (пренасочване, англ.) и пренасочете domain.com към domain.blogspot.com, който пък ще пренасочи автоматично към www.domain.com.