Header Ads Widget

Как да запазим гърба си здрав

Природата така ни е устроила, че точно гръбначният стълб да ни гарантира сигурността да ходим изправени през целия си живот. Обаче ние го натоварваме повече, отколкото той може да понесе. Освен евентуални наследствени неразположения ние го подлагаме на стрес, хиподинамия, неправилно хранене и травми. И от това възникват сколиоза, радикулит, остеохондроза, дискова херния.

Заболяванията на гръбначния стълб отдавна са белег на динамиката на нашето време и спокойно можем да ги причислим към болестите на века. Някои от тях, особено сколиозата, най-често възникват в детството, понякога още от раждането. Други, например остеохондрозата, се развиват при някои хора през целия им живот и се приемат за естествен процес на стареенето на организма. На основата на остеохондрозата възникват и радикулит, и дискова херния. А често се оказват последствия и от травми, например ако човек падне на хълбоците си. Но дисковете на гръбначния стълб могат да се травмират и от седяща работа, особено когато хората нямат възможност да се разтъпчат от време на време. Или да се пораздвижат. Много опасни са прекалените натоварвания на гръбначния стълб, както и внезапното рязко движение по вертикалната ос при обръщане.


Последствията от всички тези заболявания в основата си са едни и същи: болки в гърба, в шията и кръста, в плещите и краката. Нарушена подвижност, нарушаване на нервните връзки с централната нервна система, недостатъчно подхранване на вътрешните органи, виене на свят и главоболие, изтръпване на ръцете и краката.

Затова не е достатъчно само след преглед да се постави точната диагноза. Използват се рентген, компютърна томография и магнитнорезонансна томография.