Header Ads Widget

Започвайте деня с хладен душ!

Най-опасни периоди се смятат дните на март - април и септември - октомври, когато слънчевата активност е много нестабилна. Особено тежко тези периоди се понасят от хипертониците и страдащите от исхемична болест на сърцето. При тези хора се наблюдава повишаване на артериалното налягане, при това често толкова силно изразено, че се налага викането на „Спешна помощ". Ако се установи, че съществува ясна зависимост между „скоковете" на налягането и магнитните бури, трябва непременно да се обърнете към лекар. Може би той ще ви посъветва да увеличите дозата на приеманите лекарства или ще ви обясни какво е най-добре да правите при влошаване на самочувствието. Това ще е индивидуална препоръка. Но има и общи правила, които трябва да спазват всички хора, чувствителни към промяната на метеорологичните условия. Добре е например денят да се започва с прохладен душ. От контрастните водни процедури обаче е по-добре да се откажете.


Истината е, че температурните промени предизвикват рязко изменение на тонуса на съдовете. По същата причина не трябва да се пият силен чай и кафе. Сутрин най-добре е да пийнете зелен чай или плодов сок. Не се препоръчва също да се тъпчете на закуска.

Многобройните изследвания показват, че по време на магнитни бури при повечето хора се намалява способността да концентрират вниманието си. Да се кара кола в такива дни, е твърде опасно. Не бива да слушате и силна музика, да се карате и изобщо да се подлагате на каквито и да е емоционални натоварвания. По-добре е да оставите решаването на проблемите за „после", когато слънцето ще спре да бушува.