Header Ads Widget

Най-бързите компютри в света

Суперкомпютрите се използват за изчисляване на много сложни и интензивни задачи, като квантовата физика, механика, метеорология, научни изследвания на климата, молекулярно моделиране (изчисляване на структури и свойства на химични съединения, биологични макромолекули, полимери и кристали) и физически симулации, симулация на детонация на ядрените оръжия и ядрения синтез.

1 - Jaguar XT

Номер едно в списъка е Jaguar XT ,произведен от Cray.Всемогъщият е инсталиран на американска земя в Oak Ridge National Laboratory, Тенеси.Работи с Linux-базирана система.Учените използват 224 162 ядра за генериране на мощност от 1 750 терафлопа на обработка и откриване на проблеми, свързани с производство на енергия.


2 - Roadrunner

Разработен и произведен от IBM е номер 2 в списъка.Устройството се инсталира на площ от близо 600 кв.м. в лаборатория Лос Аламос в Ню Мексико в град в Съединените щати. Roadrunner може да достигне 1 700 терафлопа в секунда.Учените използват Roadrunner за ядрените технологии.
Linux

3 - Kraken

Суперкомпютър, използван за различните видове научноизследователски дейности е на позиция 3 в списъка.Kraken е разработен от Cray, която работи в Националния институт по компютърни науки в Американския университет на щата Тенеси.Има обработката на 832 терафлопа в секунда.


4 - Jugen

Най-бързия суперкомпютър в света е в Германия.Притежава изключително способен хардуер, за да ускори 825,5 терафлопа в секунда.Той се използва от учени и изследователи от изследователския център "Юлих".В Jugen, работи система Linux и наскоро бе обявен за един от суперкомпютрите, които консумират по-малко електроенергия.
IBM

5 - Tianhe-I

Номер 5 в списъка, е китайски суперкомпютър, наречен Tianhe.Построен от инженери от университета за отбраната и технологии.Персоналът на TOP500 установи, че може да достигне 563 терафлопа на математическите изчисления в секунда.
механика