Header Ads Widget

Основни фактори за добрия уеб дизайн

Уеб сайтът ви е като прозорец към вашия бизнес и ако създава лошо впечатление много посетители ще го напуснат. Сайтът ви трябва да е:

* Спретнат
* Организиран
* Атрактивен
* Професионален


По-добре сайтът ви да има по-малко, отколкото повече. Претъпканите с блещукащи елементи уеб сайтове отблъскват много посетители.

Съобщение

Първото нещо, което се питат посетителите като влязат в сайт е „Какво мога да получа тук?” Посетителите не се впечатляват толкова от промоционални оферти или безплатни стоки и услуги. Те търсят начини, по които сайтът ви да е полезен за тях. Сайтът ви би трябвало да предлага поне едно от следните:

* Забавление
* Информация
* Съвети
* Полезни насоки

Контакт с хора, които споделят същите интереси и линкове към други интересни сайтове. Вашият корпоративен/фирмен сайт би трябвало да предоставя информация за бизнеса ви и услугите и продуктите, които предлагате. Един бизнес сайт би трябвало да бъде лесен за навигация и да предлага продукти и услуги, подредени в простичък вид и лесни и бързи за поръчване.

Бързо зареждане

Сайтът ви трябва да се зарежда колкото се може по-бързо. Пазарни изследвания сочат, че средно посетителите напускат сайт, който не се зарежда в рамките на седем секунди. За телефонните модеми това означава 56 килобайта. Съответно избягвайте големи графики и анимации. Началната ви страница не трябва да затрупва с информация, за да не изгубите посетителите си. Има много сайтове с информация за оптимизирането на скоростта на сваляне, които биха ви били от помощ. Разровете се.

Графики и дизайн

Графичния дизайн на уеб сайта ви е жизненоважен за първото впечатление. Всеки графичен елемент ви помага да пресъздадете главната идея на сайта ви. Забавни изображения не са подходящи за бизнес сайт, но могат да са добър избор за сайт за забавления. Графиките се зареждат бавно, така, че ги използвайте пестеливо и уместно. Опитайте се да запазите общата големина на страниците си в рамките на 30к. Отделни изображения може да са около 6-8к. Допълнителни 2к добавят към секунда към времето ви за сваляне. Изборът на цветове също е важен, понеже различните цветове стимулират различни усещания. Топли цветове като оранжево и червено усилват пулса и стимулират сетивата. Студените цветове като синьо и зелено-обратното. Жълтото ни прави щастливи, защото напомня за слънцето. Изберете правилните цветове за емоциите, които искате да пресъздадете. Хората четат текста от горе в ляво до долу в дясно. Поставете изображенията си адекватно. Изображения от насочващ аспект трябва да сочат най-важната част от страницата ви. Ако използвате изображението на птица, човката и трябва да сочи навътре, а не навън. Това важи за всички изображения: лицата трябва да са обърнати към центъра на страницата. Колите също. Пътища и подобни продълговати изображения трябва да сочат отгоре надолу и отляво надясно. Сложете панелите за навигация отдолу вляво на страницата си, за да са видими за посетителите.

Четими текстове

Тук няма да говорим за избора на думи, това ще дойде по-късно в статията; а за вида на думите в страницата. За да впечатлява, думата трябва да е заобиколена от достатъчно празно пространство. Използвайте тъмни текстове на светли фонове (за предпочитане бял). Тъмните фонове карат посетителите да се чувстват потиснати и депресирани. Ярките фонове, пък, правят текста труден за четене, а червените, оранжевите и лилавите фонове могат да са замайващи. Цветът на текста, който избирате също е толкова важен – различните браузъри показват различните цветове по различен начин. Текст, който изглежда добре на вашия браузър може да е неподходящ за друг. Разделете текста си в колонки, защото е по-лесно да се следва една права линия при четене, отколкото една объркана маса текст. Използвайте шрифтове, които се намират на всички компютри и са лесни за четене като Arial, Times New Roman, Garamond и Courier. Екзотични шрифтове като Gothic, Script, Westminster или Cloister изглеждат атрактивно, но не са налични на всички компютри. В такъв случай браузърът на посетителя ви ще замести непознатия шрифт със системен и ще се изгуби ефекта, към който сте се стремили.

Лесен поток на страниците

Повечето хора не се справят с големи порции информация наведнъж. Вече ви предложихме да разделите страницата си на колони, които ще разделят текста вертикално, но също е добре да използвате подзаглавия, за да го разделите и хоризонтално. Напишете кратки изречения за главните факти в страницата и ги използвайте за заглавия. Проверете всяка секция дали можете да я разделите на по-малки. Използвайте кратки изречения за подзаглавия към тези подсекции. Използвайте един и същи шрифт за заглавията и подзаглавията, който да е по-дебел и по-видим. Ако го направите, посетителите по-лесно ще виждат ключовите точки в секциите на пръв поглед. Изберете заглавията и подзаглавията внимателно, защото посетителите ще ги забележат и ще зачетат. Ако искате да акцентирате на друга част от текста, направете я в различен, но подобаващ цвят, тъй като не всеки цвят се чете лесно на различните фонове.

Навигация

Има две причини, поради които е добре да сложите навигационното табло отляво на страниците си:
Хората четат от ляво надясно и отгоре надолу. Сърфиращите очакват да открият навигационните табла отляво на страницата. Добра идея е да сложите бутон в дъното на дълъг текст, който да позволява на посетителя да се върне в началото на текста. Като създадете уеб дизайн, който ви харесва, използвайте го на всяка ваша страница от сайта ви, това ще направи сайта предсказуем и ще помогне на посетителите да открият информацията, която търсят. Запазете си празна страница с вградени изложението, колоните, логотата, стандартизираните графики, алт тагове и навигационни панели. Използвайте тази страница като шаблон за всички страници в сайта и просто попълвайте нужното съдържание.

Поверителност и клиентски мнения

Клиентското доверие е безценно, ако имате фирмен сайт. Кажете на посетителите си как предпазвате личната им информация. Направете страница за поверителност, която изрично дава информация как и каква информация събирате от посетителите си, как пазите е-мейл адресите им, как приемате и обработвате поръчките им, кой има достъп до информацията и какви предпазни мерки взимате, за да предпазите тази информация. Хората обичат да знаят мнението на клиентите ви за продуктите и услугите ви. Поканете клиентите си да споделят мнението си, ще се зарадват да знаят, че то е оценявано.
Посветете страница на клиентските мнения и сложете линкове към техните сайтове. Така ще има полза и за двете страни.


Писане, граматика, избор на думи

Тези три неща са от ключово значение. Ако не внимавате с тях, всичките ви усилия са напразни. Небрежното писане и грешната граматика, както и пунктуация, са най-лесния начин да губите посетители. Грешките в правописа и граматиката казват на хората, че собственика на сайта е безгрижен, мързелив и непрофесионалист. Така посетителите ви няма да искат да правят бизнес с вас. Какво можете да направите? Поемете мерки, за да ошлайфате писането си или наемете някой да редактира и пише текстовете вместо вас.