Header Ads Widget

Коментирането в други блогове – пътят към върха

Оставянето на коментари в блоговете на други хора е много добър начин, не само да покажете на другите блогъри вашия сайт, но това е и един добър източник на трафик, защото читателите на другите блогове също ще Ви посетят.
Коментирай първи

Опитайте се да коментирате първи публикациите в другите блогове. Обикновено читателите на блога четат само първите десетина коментара и ако твоят коментар се намира в дъното, очакваният трафик може и да не дойде или да е твърде незначителен.
Коментирай големите

В Интернет съществуват много класации на англоезични блогове, но не съм успял да намеря такава за нашите български блогове. Въпреки това, съществуват начини и сайтове, от където да определим големите български блогове.

Най-добрите блогове генерират голям трафик и всички те имат системи за коментиране. Добре е да се коментира по теми релевантни към съдържанието на нашия блог. Не е добре блога да се спамва с непрекъснати коментари от 1, 2 или 3 думи. Всичко, което е необходимо е да сте един от първите 10 коментатора и да коментирате по последните публикации. Коментарите трябва да са провокативни и да приканват четящия да посети вашият блог.

Друг трик е да изпратите trackback, защото някои блогове отделят техните trackback отделно от системата за коменатри.
Отблагодарете се на вашите коментатори


Ако те са активни във вашия блог, Вие трябва да им се отблагодарите по накакъв начин. Коментирайки по темите, те правят блога жив и интересен. Най-добрият начин да им се отблагодарите е като сложите списък с топ коментаторите в блога за последната седмица или за последния месец например. Съществува такава WordPress джаджа, която върши точно тази работа – Top Commentators Widget. Можете да я сложите в страничната лента и има доста настройки. Можете да показвате топ коментаторите за текущия месец, за текущата седмица, за 5 дни или каквото още си желаете. Връзките, които прави тази джаджа, не съдържат nofollow атрибут, така че коментаторите получават SEO връзка към тяхния блог или сайт.