Header Ads Widget

LinkedIn – любима платформа на работодателите

Социалните мрежи набират все по-голяма популярност и това насочва интереса и на работодателите към тях. Поради своята професионална насоченост, LinkedIn се е превърнала в тяхна предпочитана платформа за търсене и проучване на кандидати за работа.

Едно изследване сред работодатели в САЩ показва, че:

* 68% от анкетираните работодатели активно използват социални мрежи за намиране на служители;
* от тях 95% ползват LinkedIn, 59% ползват Facebook и 42% – Twitter;
* 66% твърдят, че по този начин са успели да намерят и назначат търсените хора;
* при проучването на кандидатите, отново най-предпочитан източник на информация е LinkedIn, който се ползва от 76% от работодателите, а на второ място са интернет търсачките с 67%.

Забележете кои са основните причини, които те изтъкват за все по-активното използване на социалните мрежи и в частност LinkedIn:

* това е много евтин начин да се намерят подходящите кандидати;
* така се намират най-подходящите за работата хора;
* така се откриват и пасивните кандидати, които не посещават сайтовете с обяви за работа.

Изследването предлага и друга полезна информация както за кандидати за работа, така и за мениджъри, търсещи служители. Можете да си го свалите в PDF формат от тук – 2009 Jobvite Social Recruitment Survey.

Друго проучване, проведено сред HR мениджъри, отново показва LinkedIn като предпочитан източник на кандидати за работа за 75% от анкетираните.

Какъв е изводът?

Ако искате да бъдете открити от точния работодател – създайте си профил в LinkedIn. Това е идеалното място за изграждане на вашия професионален имидж, за създаване и поддържане на професионални контакти.

По-нататък ще публикувам и полезни съвети за създаване на профил в LinkedIn, а моя профил можете да видите тук – Mike Ramm – да го ползвате като пример, а можете и да се свържете с мен и да станем част от една професионална мрежа.