Header Ads Widget

Чувствителна кожа

Изборът на подходяща козметика за конкретния тип кожа е от значение за здравия и хубав вид на лицето и тялото. Това важи с още по-голяма сила, когато става дума за хора с чувствителна кожа. Те често страдат от алергии, предизвикани от различни козметични средства, и се влияят неблагоприятно от промените в климата (студ, вятър, прекомерно излагане на слънце). Това е особено фатално, когато става дума за кожата на лицето. За да сте сигурни, че то ще изглежда блестящо, със здрав тен и без неприятни обриви, е необходимо да знаете отговорите на някои специфични въпроси.

Как се разбира, че кожата ни е чувствителна?
Съществуват различни типове чувствителна кожа. Кожата на някои хора реагира неблагоприятно при консумация на някои храни. На други-при използването на по-агресивна козметика и средства за измиване. Трети пък са чувствителни към капризите на времето или се влияят от хормонални промени и силни емоции. Признаците за чуствителна кожа са чести обриви, образуване на червени петна и мехури, лющене, изсушаване и бързо изгаряне на слънце.

Кои хора имат чуствителна кожа?
От този проблем страдат всякакъв тип хора. Най-често обаче това са мъже и жени със светъл тен на лицето и тялото, обикновено с лунички, руси или червенокоси, със светли очи. Тяхната кожа е суха, нежна и деликатна и е покрита с малки бръчици. Ако вашите родители са с чуствителна кожа, има голяма вероятност и вие да сте я наследили. Понякога обаче кожата става чуствителна след продължително използване на некачествени козметични продукти, от стрес, заради медикаменти и т.н.

Кога и как чуствителната кожа реагира с раздразнение?
Веднага след третиране с козметични продукти и сапуни, в чийто състав влизат по-концентрирани и активни съставки. Може да почуствате парене или сърбеж в резултат на появили се обриви, петна или отоци.

Вярно ли е, че чувствителната кожа е по-податлива на инфекции?
Да. Деликатаната кожа не разполага с достатъчно механизми за защита и затова е по-податлива на вируси и бактерии. Тя е по-ранима и се замърсява по-лесно. При нея често се нарушава киселинния баланс и тя става по-уязвима. Всички тези неприятни ефекти се дължат на намалена функция на мастните и потните жлези и на пониженото количество влага.

Каква козметика е подходяща за капризната кожа?
Повечето фирми произвеждат специално серии за чуствителна кожа. Те са по-слабо ароматизирани, съдържат по-малко агресивни съставки и са хипоалергични. Понякога в тях са включени допълнителни компоненти, които успокояват кожата. Не трябва да се използват стари кремове и продукти с изтекъл срок на годност.


Какви съставки са подходящи и кои неподходящи, за чуствителна кожа?
Крайно неподходящи са продукти, съдържащи спирт, оцветители, ароматизатори и емулгатори. Не се препоръчва използването на козметика с билкови екстракти от невен, розмарин, сандалово дърво, парафин, вазелин, изкуствени консерванти. Подходящи са продукти с витамин Е, екстракти от алое вера, краставица, зелен чай, жожоба, пшеничен зародиш, авокадо.

Какви други грижи трябва да полагаме за чувствителната кожа?
Преди всяко излизане навън през зимата или студените месеци, кожата да се покрива плътно с крем против атмосферни влияния. Хубаво е гримът също да бъде хипоалергичен и да се отстранява със специални средства за сензитивна кожа. Ограничете пушенето и употребата на кафе и чай.