Header Ads Widget

Невидими белези

След всяка рана остава белег и това е неизбежно. Някои белези са толкова малки, че просто не могат да бъдат видени с просто око, а и почти няма операция без белези.

Това се получава поради факта, че кожата в по-долните пластове на епидермиса е по-различно организирана и няма същата пигментация като тази на повърхността. Обикновено повечето белези изчезват с времето, но такива от дълбоки наранявания или тежки операции остават.

Белегът много зависи от своята форма, като тънките и дълги белези се забелязват по-трудно от останалите. Мястото, на което се намира белегът също е от значение. Все пак едва ли ще ви хареса, ако имате белег на лицето.

При зарастването на един белег от екзистенциална важност са условията. Ако те са добри, в най-добрият случай белегът представлява тънка бяла линия, но ако се възпали, може да се получи хипертрофичен белег, който зараства наистина много трудно.

Фактори при зарастване

Белезите при младите хора зарастват по-бързо от тези при възрастните. Също така важен фактор при заздравяването е къде точно се намират по тялото. Другите важни условия са дълбочина в епидермиса, еластичността на кожата и генетичният фактор.

Но има и един друг фактор, на който се обръща по-малко внимание, но в действителност е по-важен от всички останали взети заедно и се нарича напрежение на кожата.

Самият епидермис е като ластик, и когато се опъва от едната страна, се свива от другата и обратно. Това означава, че там където кожата се опъва, тъканните фибри имат по-малка разтегливост и съответно белезите заздравяват по-трудно. За това е от голямо значение и в коя посока е белегът (по посока или перпендикулярно) на фибрите.

История на лечението на белези

В зората на естетичната хирургия специалистите са избягвали да извършват манипулация върху хипертрофични белези, защото са се инфектирали, а това е влошавало състоянието на пациента. Освен че отнемало години на един хипертрофичен белег да зарасне, хората са изпитвали огромни психологични травми.

С времето хирурзите са разбрали, че няма смисъл да изрязват стария белег и просто да зашият мястото. По този начин те просто създавали още по-голямо кожно напрежение, което отваряло раната вместо да я заздравява.

Интересен е фактът, че белезите заздравяват различно при хората от различни раси. Така примерно при азиатците, африканците и някои други по-цветни раси вероятността да се получи хипертрофичен белег е много по-голяма, от колкото при хората населяващи северните части на Европа.

Поради тази особеност хората с по-различна пигментация трябва да се консултират внимателно с правилния хирург преди да пристъпят към евентуално премахване на белезите.

Лечение

Адхезивна хартиена лепенка

Има още няколко възможни интервенции, но за тях е нужна предварителна подготовка на мястото. Подготовката започва като белезите се изравняват и се зашиват внимателно с хирургичен конец.

След отстраняването на шевовете, раната и заобикалящата я тъкан могат да бъдат подпомогнати от адхезивна хартиена лепенка. Това ще предпази раната от допълнително разтягане докато тя зарасне. Пациентите могат дори да се къпят с нея, ако мястото е почистено със спирт преди да се сложи.

Стероиди

Големи хипертрофични белези може да се облекчат с инжекционно прилагане на мощни стероиди като триамцинолон или кенакорт-А. Тези стероиди ограничават метаболизма на клетките в засегнатата област и по този начин не позволяват удебеляване на коричката. Така за срок до 2 седмици белегът омеква и коричката пада.

За по-добри резултати се прави второ инжектиране, но не по-рано от 6 седмици след първата. Стероидите действат в продължение на 3 месеца, за това не е добре да се прилагат твърде често, защото водят до изтъняване на кожата. Това може да предизвиква разкъсвания на епидермиса, нови белези и кървене.

Хирургична намеса

Последната възможност е хирургичната намеса. Преди да прибегнете до тази алтернатива е важно да оставите белезите да се успокоят от предишни интервенции.

Съществува техника за корекция на белезите която се нарича „Мултиплена W-пластична операция“. Това е техника за коригиране на белези чрез промяна на посоката на раната, евентуално белега – чрез серия от малки трионоподобни инструменти, които правят зиг-заг ефект.

Никоя от линиите на зиг-заг не преминава в еднаква на стария белег посока. Опитите показват, че при правилно изрязване на белега се образува по-незабележим белег и състоянието видимо се подобрява.

При тази техника се прилагат и специални упойки и седативни препарати. Операцията за корекция на белези трябва да бъде извършена педантично, за да даде идеални резултати.

Операциите за заличаване на белези са относително скъпи, цената зависи от вида и големината на белега.