Header Ads Widget

Няколко причини да изтриете Facebook фен страницата си незабавно...

Нямам идея точно колко фен страници се създават във Facebook всеки ден, но със сигурност броят им е много пъти над изтритите страници за деня. На пръв поглед изглежда логично, нали? Но не и ако повече от половината фен страници в социалната мрежа не стават за нищо друго, освен да внушават липса на идеи, липса на комуникация, че и дори липса на развитие и дейност на организациите или лицата, които представляват.

За тази цел ще дам няколко сигурни критерии, спрямо които да прецените дали има смисъл от съществуването на фен страницата ви в този вид или тя по-скоро вреди на вашия имидж. Изтрийте незабавно страницата си(или променете спешно нещо!), ако отговаряте на някое от тези условия:

Използвате страницата си само за да споделяте новини. Ако качвате единствено новини за промени в компанията, нови назначения, ръст на продажбите и нови клиенти - едва ли ще съберете тълпа от ентусиазирани почитатели. Важно е да се разбере, че чрез фен страниците вие имате за цел да говорите с аудиторията и да я провокирате, а не да говорите на нея. Това е социална медия все пак и изисква интеракция, изграждане на отношения, дискусии. Не е представителна история на организацията и нейните усилия в Wikipedia.

Страницата ви не е ъпдейтвана с ново съдържание през последните два месеца. Фен страницата трябва да вдъхва живот и усещане за общност. В гореописания случай е по-скоро сбор от нищо неподозиращи потребители, допуснали едно и също грешно кликване в даден минал момент.

Повече от половината фенове са ваши приятели или роднини. Фен страниците се целят в изграждането на ангажирана аудитория, която наистина се интересува от продукта, услугата и лицето. Вашето семейство е добър начин да заблуждавате единствено себе си.

Повечето от феновете ви никога не са посещавали страницата. Използвайте метриките, за да проверите доколко феновете ви се интересуват от вашите усилия. Отговорът ще ви подскаже и дали има смисъл да продължавате упорито със същата стратегия.

Усещате, че единственото, с което се хвалите, е броят на феновете ви. Ако липсва обратна връзка с потребителите и те не полагат каквото и да било усилие за взаимно изграждане на страницата - всичките ви усилия са хвърлени на вятъра. Важно е да се знае, че фен страниците са качествен маркетингов инструмент, не количествен.

Facebook
Нямате никаква интеграция между фен страницата си и останалите социални елементи, които използвате. Сама по себе си фен страницата трудно може да ви направи известни и да подпомогне целите ви, ако не е част от цялостна мрежа. В най-базовия вариант трябва да е свързана със сайт, блог или място за предлагане на услугите ви. Изграждането на мрежа решава и проблема със съдържанието на страницата, което трудно се генерира при липса на други инструменти.

Разбира се, вероятно има и други причини да изтриете страницата си. Това са само най-често срещаните от мен.