Header Ads Widget

5 грешки при писането в блог и начините за тяхното решение

Създаването и поддръжката на блога изисква голяма самодисциплина, ред и упоритост. Защо? Защото процесът на създаване на ценно съдържание и спечелването на стабилна читателска аудитория, може да се окаже продължителна и времеотнемаща работа. Но всичко това е преодолимо и при достатъчна упоритост можете да намерите своя път към успеха.

По-надолу ще видите списък с грешни действия и начинания, които често присъстват в блогосферата. Анализът на тези грешки ще Ви помогне винаги да запазвате спокйствие а също така да развивате техниата на писане и да осъвършенствате редакторските и дизайнерските умения. Ето няколко типични грешки, които се допускат от блогерите.
Грешка 1: Непоследователни публикации и липса на обновяване

Една от най разпространените грешки в блоговете е непоследователното публикуване. Големите прекъсвания ще доведът до отслабване на читателския интерес. Начинаещите блогери винаги са пълни с ентусиазъм и пишат едва ли не всекидневно, но скоро те разбират, че при такъв начин на живот е много трудно да се пише всеки ден. Те пропускат първоначално един ден, след това втори и т.н. Техният ентусиазъм постепенно изчезва и накрая престават да правят ново съдържание.
Решение

Направете списък на публикациите и ги планирайте предварително. Определете си ден или няколко дни, които можете да посветите на създаването на тези материали. Ако не можете да свършите серията от публикации за една седмица винаги си отбелязвайте до къде сте стигнали, което ще Ви помогне в последствие да продължите от там до където сте стигнали и да не забравите какво сте искали да кажете.
Грешка 2: Съдържание, което не подхожда на същността на самия блог

Съществуват толкова много теми, които могат да се разкажат и често се случва много лесно да се отклониш от основната тема на блога. Съдържание, което не подхожда на блога няма да способства за повишаване интереса към блога
Решение

Определете точно сферата на вашите интереси. Преди да зпочнете публикацията сформулирайте за себе си целите и с отбележете за какво ще се използва вашият блог. Запознайте се с другите блогове във вашата ниша и проследете тяхната последователност. Разбира се да се придържате към една тема е доста трудно, но ако наистина се интересувате от тази тема, то няма да Ви е особено трудно да следите нейното развитие.
Грешка 3: Неподходящо или неефективно заглавие

Заглавията на вашите публикации – това е първото и в много случаи последното, което ще прочете Вашият посетител. Скучните, не ярки или съвсем несвържани със съдържанието заглавие, няма да направят необходимото първо впечатлениа, а също ще лишат читателя от всякакъв интерес към Вашия пост.
Решение

Не пестете време за създаване на ефектни заглавия. Те трябва да бъдат образни привлекателни, лаконични и достатъчно сензационни. Едновременно с това следете при това да бъде адекватно описано съдържанието на статията.
Грешка 4: Съдържанието е трудно за възприемане и разглеждане

Често блогерите пишат дълги и съдържателни статии, но забравят за нещо много важно. Тяхната адаптация за четене в мрежата. Дребните шрифтове, не добра структура и дългите изречения правят вашите публикации трудни за четене и отблъскват новите посетители на вашия блог.
Решение

Повечето от Интернет потребителите нямат търпение и не се задържат за дълго време на едно място. Те нямат време да четат дълги изречения. Разделяйте вашите публикации на смислени абзаци. Използвайте подзаглавия с различни големини за да подчертаете по-важните моменти. Добре е да се използват и картинки в публикациите, които да илюстрират написаното за по лесно възприемане на материала.
Грешка 5: Няма адаптация към социалните мрежи

Това е много груба и разпространена грешка, коят може да окаже отрицателно въздействие върху всеки нов блог. Недооценката на възможностите на социалните мрежи, RSS каналите ще намали достъпността на вашия блог.

Решение

Осигурете възможност на потребителите да се запписват за публикациите във Вашия блог чрез RSS или е-маил. Приложете различни връзки към социалните мрежи за букмарк. Използвайте голам бутон за RSS емисиите. Дайте възможност на потребителите да имат възможност да изпращат вашите публикации на техните приятели от техните социални групи.

Всичко, което е необходимо за избягване на грешките е внимание към вашия блог, за да го направите привлекателоен за потребителите.