Header Ads Widget

5 признака за лош уеб сайт

Повечето притежатели на малък бизнес нямат нужните ресурси да инвестират в изработката на висококачествен сайт и проблемите, които те срещат, са като да намериш игла в купа сено. Знаете, че нещо не е както трябва, но нямате подходящата идея за решаването на проблема. Технически проблем ли е? Рекламите ефективни ли са? Не знаете откъде идва трафика? Проблемите на уеб сайтове могат да бъдат от най-разнообразен характер. Ако мислите, че уеб сайтът ви не струва то:
А) сте прави Б) трябва да почетете

1. Не получавате трафик

Развълнувани сте от голямата, скъпа работа на уеб дизайн фирмата, която туко що е приключела сайта Ви. Изглежда за милиони долари! Е.. срамота е обаче ако не прави „пукнат грош”. Това, че съществува, не значи, че хората знаят за него. Можете да го добавите в някои от уеб директориите, така повече хора ще разберат за него. Също можете да публикувате част от качественото си съдържание в социалните мрежи (имате качествено съдържание нали?). Ако нямате, ще разгледаме съдържанието по късно. Можете да извършите също линк размени, но трябва да сте сигурни, че партньорът ви е с добра репутация в гугъл, това ще помогне сайтът ви да бъде преглеждан по-често. Следвайте доказаните SEO техники, създавайте качествено съдържание и набавяйте достатъчно входящи връзки. Когато свършите с това, ви трябва нещо, с което да следите резултатите. Google Analytics е безплатен и има приятен интерфейс.

Ако търсите висока възвращаемост на инвестициите, инвестирайте времето си, за да научите маркетинг за търсачки. Но по-добре наемете квалифицирана SEO фирма, ако имате нужния ресурс за нея. Не се хващайте на офертите „бързо, ефективно, евтино”. Създайте дългосрочен план и солидна репутация, като постигате високи резултати в търсачките, запазвате имейл листите си, таргетираните места за реклама и участието в социалните медии.

2. Имате качествено съдържание

Каква е дефиницията на качествено съдържание? Без да зная кои теми покрива уеб сайтът ви, е трудно да се каже, но ако нямате нищо по-различно от конкурентите Ви, мога да кажа, че не сте в добра форма и съдържанието не е качествено. Ако не знаете какъв ти съдържание търсят хората в Интернет, ще е добре да погледнете най-добрите заглавия в социалните мрежи.

Думите, които могат да опишат тези неща са: сензационност, информативност, сатиричност и комичност. Тази информация е търсена и популярна заради уникалността си и релевантността си към днешния пазар. За да се отделите от конкуренцията, трябва да сте креативни. Ако се човек, който има проблеми с креативността, то по-добре наемете някой по-добър от вас. Професионалните писатели могат да бъдат много добра инвестиция. Създайте безплатни инструменти за клиентите си, които ще са им полезни. Пишете забавни и интересни коментари в блога си относно индустрията си, пуснете някой нетрадиционен продукт или услуга, пускайте от време на време намаления. Създайте страница за често задавани въпроси.

Отделете време за подобряване на съдържанието. Бъдете иновативни – не се страхувайте да мислите нестандартно. Разбийте конкуренцията си, бъдете на върха!

3. Нямате подкана за покупка

Слабия език на предлагане има саботиращ ефект, ако посетителите не са насочени към страницата за контакт. Страницата за контакт е финалната стъпка на клиента, която осъществява директна връзка с фирмата. Ако няма такава страница или ако тя обърква посетителя за следващата стъпка и го кара да напусне страницата. Интернет потребителите не се задържат много, когато не могат да се ориентират, за това им дайте правилни насоки за навигацията по сайта ви.

Използвайте софтуер за анализиране на посетителите и вижде към кои страници се насочват първо. Ако началната страница поема по-голямата част от трафика, то се уверете, че тя свързва под-страниците. Ако вътрешните страници са по-популярните, разберете дали трафика е таргетиран. Веднъж когато разберете типа на посетителя и страницата, която той цели, тогава можете да зпаочнете докарвате по-качествено съдържание.

Долната линия е винаги да изясните защо и как посетителите могат да купят продукта ви. Не ставайте прекалено мили с много стъпки, опции или сложен език.

4. Имате трафик, но не и продажби

Сигурни ли сте, че трафика ви е подходящ? Ако имате pay-per-click кампания, уверете се, че рекламите са локално таргетирани и че текста на рекламата се харесва на клиентите. За органичен трафик, трябва да сте направили проучване за ключовите думи преди да оптимизирате съдържанието си. Погледнете статистиката на сайта и вижте откъде идват посетителите. Има ли сайтове подобни на вашата тема или бизнес? Колко време прекарва един посетител на всяка страница? Продажбите няма да дойдат, ако не се интересуват от това, което продавате. За това един предварителен анализ на ключовите думи е важен за маркетинга за търсачките.

Ако имате реклами кампании винаги ще е добре ако ги знамените с друг тип. Ако сложите всичките си яйца в една кошница, рискувате да загубите потенциални приходи. Елементите, които можете да промените са следните:

* текста на рекламата
* страницата към която сочи
* мястото, където се показва рекламата
* темата, върху която фокусирате в кампанията
* гео-локацията на рекламата

Помнете, че не се плаща, за да се икономисва от анализи и проучвания на пазара.

5. Получавате хубав трафик, но не и продажби

Този проблем може да е сигнал за техническа грешка или проблем в навигацията на сайта ви. Уверете се, че сте тествали всички функции под различни уеб браузери и системи. Пуснете тестови поръчки. Проверете за счупени връзки по сайта. Уеб хостинга ви сигурен ли е?

Ако не сте открили никакъв технически проблем като причина, обърнете внимание на съдържанието и на основата с клиента. Да не би пазара Ви да има тенденция към намаляване? Може ли липсата на продажби да е причинена от слабата икономика? Или пък конкурентите ви предлагат по-добър и по-евтин продукт? Навигацията на сайта ви обърква ли посетителите? Уеб сайтът ви е първата линия на контакт между бизнеса и потенциалните клиенти, но не трябва да търсите проблема там. Телефонните оператори или онлайн разплащателните системи също могат да имат проблеми.


Това е далече от проблемите с уеб сайта, но ако една част от процеса за извършване на продажба е извън уеб сайта, разследвайте и тези части за по-сигурно.

Ако все още имате проблеми със уеб сайта си и тази статия не помага, чувствайте се свободно да напишете коментар, и аз лично ще видя какъв е проблема с уеб сайта ви.