Header Ads Widget

Пясъчните бани са блаженство за душата и тялото

Люлката на псамотерапията е Древният Египет

С горещ пясък лекували още древните египтяни. В Русия пясъчните бани започнали да се прилагат в края на ХIХ век за лекуване на заболявания на бъбреците‚ ставите и гръбначния стълб. На научен език този процес се нарича псамотерапия‚ от гръцките думи “псамо” - “пясък” и “терапия” - “лечение”. Специалистите твърдят‚ че псамотерапията е препоръчителна при заболявания на опорно-двигателния апарат от обменен и травматичен характер‚ при затруднена подвижност на ставите‚ заболявания на периферната нервна система - невралгии‚ неврити‚ полиневрити‚ радикулити.

В КАКВО Е ТАЙНАТА
Работата е там‚ че пясъкът много добре поглъща топлината и много лошо я отделя в обкръжаващите го предмети‚ в това число и човешкото тяло. Именно затова ние не изпитваме особени неудобства‚ лежейки върху нагорещен пясък. Поради това негово свойство и високата му хигроскопичност той мигновено попива потта‚ което също предпазва организма от прегряване. Отделящата се заедно с потта вода взаимодейства с пясъка‚ като образува въглероден двуокис. В резултат на тази реакция човешкото тяло се обвива в своеобразна въглеродна “ципа”‚ което усилва доставянето на кислород към тъканите и стабилизира обменните процеси. Псамотерапията стимулира кръво- и лимфообращението‚ подобрява кръвоснабдяването на тъканите и органите. Това на свой ред оказва болкоуспокояващо и противооточно въздействие.

КАК СЕ ПРАВИ ПРОЦЕДУРАТА
Пясъчна баня е най-добре да правите на плажа‚ където пясъкът се нагрява до 60-70 градуса. Сутрин трябва да разровите пясъка на дълбочина 20-30 сантиметра‚ а на дължина – според ръста си. Когато той се загрее достатъчно‚ легнете във “ваната” с лице нагоре. Главата ви трябва да се намира на сянка /под чадър/. Освен това трябва да я покриете с кърпа‚ намокрена със студена вода. След това някой трябва да ви покрие с горещ пясък с дебелина от 7 до 10 сантиметра‚ като върху корема слоят не бива да е повече от 2-3 сантиметра. Областта на сърцето трябва да оставите открита. Продължителността на процедурата за възрастни е между 25 и 40 минути‚ а за децата - не повече от 10. След това трябва бавно да освободите ръцете си‚ да отместите пясъка и спокойно да станете. След пясъчната вана не бива да се къпете и печете - може само да се изплакнете с топла вода и половин час да почивате на сянка.

За стъпалата‚ ръцете и кръста е ефективна и местната пясъчна баня. Можете да си я направите и у дома. Нагрейте чист пясък в микровълновата печка или фурната‚ насипете го в чувалче от брезент или лен‚ сложете го върху болното място и го закрепете с кърпа.

Козметичното действие на пясъчните вани се изразява в това‚ че след няколко такива процедури се стопява от един до килограм и половина от теглото ви‚ следователно спазвате основното правило на здравословното отслабване - бавно, но сигурно!

ВНИМАНИЕ!!!
Преди да пристъпите към самостоятелно лечение‚ на всяка цена трябва да се посъветвате с лекар. Защото пясъчните вани‚ както и всяка друга топлинна процедура‚ имат и доста противопоказания. Специалисти препоръчват да не се занимавате със самолечение.