Header Ads Widget

Най-добре се спи сам

В последно време много се спори за това какво ни причинява безсъ ние т о. Ме дици ната обаче е категорична - то разбива нервната система, разболява сърцето и пречи на останалите о ргани д а работят п равилно. Въпреки това заблудите за безсънието са толкова много! Днес щ е ви опишем само пет от тях.

ТЕЗИ, КОИТО СЕ ОБИЧАТ, ТРЯБВА ДА СПЯТ ЗАЕДНО

Истината: когато преди сън се прегърнете и целунете, когато си пожелаете лека нощ, това е прекрасно. Топлотата и вниманието след трудовия ден наистина радват и отпускат и двамата партньори. Но след това е по-добре да се отдръпнете един от друг. Ако нямате възможност да легнете на друга спалня, се настанете на двата края на леглото. Близостта на чуждото тяло по време на сън няма да ви позволи да се отпусне вашето собствено тяло. Животинският инстинкт по време на сън ви заставя през цялото време да контролирате “чуждото”, което може да е потенциално опасно. И всъщност, за да се наспите наистина добре, спалното ви легло трябва да е широко поне 1,80 м, още по-добре - 2 метра.

МАТРАКЪТ НА СПАЛНЯТА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ТВЪРД

Истината: през последните години ортопедите и други специалисти активно пропагандират идеята, че на твърдо легло гръбначният ни стълб си почива подобре. Но и тук трябва да има някаква мярка. Ако матракът е много твърд, гръбначният стълб не може да застане в естествените си извивки. В последно време в магазините за ортопедични матраци се уточнява теглото на този, който ще го ползва - дали е под 100 кг или над 100 кг. Това се налага, за да стане ясно до каква степен може да се вдлъбне съответният матрак.

СПАЛНОТО БЕЛЬО ТРЯБВА ДА БЪДЕ БЯЛО

Истината: навремето, когато нашите баби са подготвяли своето спално бельо, за тях е било много важно то да бъде бяло, с дантелки, с бродерии и различни красиви кантове и обшивки. И тогава са го бродирали на ръка, което е отнемало много време. Е, дантелите и красивите ивици можете да оставите и сега. Но цветът не е задължително да бъде бял, дори трябва да го смените. Например червеното бельо повишава сексуалните желания. И най-важното - ако наистина искате да се наспите както трябва, бельото ви трябва да бъде в тъмни разцветки. Защото бялото бельо и през нощта създава усещането за ден и “тревожи” мозъка.

ПО-ДОБРЕ Е ЧОВЕК ДА СЕ СЪБУЖДА НА ТЪМНО

Истината: и това не е вярно. Човек отваря очи и пак нощ! Мозъкът се пита: “Каква е истината? Дали си е починал или има време още да поспи?”

Човек трябва да се събужда на светлина. Обаче рязкото отваряне на щорите шокира очите. Трябва да се погрижите светлината в стаята да може да проникне 15 минути преди да се събудите. Дори има специални светещи будилници. Вие си спите, въпреки че очите дори зад затворените клепачи вече реагират, че започва да става по-светло. След това тези будилници включват звуковия сигнал и вие се събуждате напълно. Но най-подходящо е да си направите прозрачни завеси на спалната стая. Тогава естествената светлина постепенно ще прониква в нея и ще ви събуди по най-естествен начин.

В НЕДЕЛЯ Е ДОБРЕ ДА СЕ ОТСПИ ЗА ЦЯЛА СЕДМИЦА

Истината: ако спите до обяд през почивните дни, това ще наруши нормалния режим на организма ви. Все едно, че всяка седмица пътувате на хиляди километри от дома си, с часова разлика 5-6 часа. И в понеделник - пак обратно. Организмът се обърква и не разбира кога трябва да спи и кога - да бодърства. А това води до сериозно нарушение на съня, така нареченото “безсъние на почивните дни”. Вие можете да наградите организма си максимално с 2-3 часа през почивния ден.