Как да скрием папките си от чужди погледи?

Как да скрием някои папки?

Всеки има определена информация, филми, снимки и т.н. които не бихте искали да бъдат видяни от другите. И макар, че съществуват специализирани програми, които позволяват не само скриването, но и криптирането на папки, аз ще се спра на един не сложен метод. Не че той ще ви даде 100% гаранция, но той поне ще ви защити от случайно попадане и отваряне на папка, която няма как бъде отворена, ако не се вижда.

1. Отваряте някоя папка и отивате горе в лентата с инструменти на Tools - View-
В списъка с предлаганите опции търсите Do not show hidden files and folders, където поставяте отметка и натискате ОК.
Ако сте с българско меню ще ви бъде още по лесно- пътят е Инструменти- Изглед- Не показвай скрити файлове и папки- ОК.Т.е. задавате опцията. След като сте задали опцията идва ред на папката,която искате да стане невидима. Отивате на избраната папка и с десен бутон отивате на
Properties\Свойста\. Долу в прозореца правите отметка на квадратчето където пише Hidden\Скрит\. След, което ще ви се появи прозорец, който ви пита:
1. Дали да приложите промените само за тази папка - Сhanges apply only to this folder
2. Приложи промените за тази папка, подпапките и файлове-Apply changes to this folder, subfolders and files

Избирате една от двете опции\ най добре е да съберете всичко, което искате да бъде скрито в една папка и да зададете точка 2.\
Натискате ОК. и папката трябва да изчезне.
Ако искате да се появи по гореописаният начин отивате на Tools - View- Show hidden files and folders
Или Инструменти- Изглед- Показвай скрити файлове и папки.
Маркираните папки ще се появят в бледо жълт цвят. След като свършите с тях пак може да ги скриете.

Когато сърфираме из Интернет, често в компютъра остават "следи", които са лесни за откриване т.е. с няколко щраквания вашият съсед или приятел може да разбере какви сайтове сте посетили и къде сте ходили. Ако държите на личната си неприкосновеност или най малкото не искате другите да разберат какво сте правили и кой сайтове \ особено порно сайтове\ сте посещавали ще трябва да се заемем със замитане на тези "следи", които изискват единствено няколко лесни настройки. По принцип тези настройки са зададени, за по бърз и лесен достъп до посетени Интернет страници или документи, но те са също толкова достъпни и за чужди лица, които ако са малко по компютърно грамотни ще изведат цялата история на сърфирането ви в Мрежата. Ще разгледам последователно някои елементарни техники които ще ни помогнат.