Header Ads Widget

Седем начина да запазим мозъка си млад

Противно на общоприетото схващане, мощносттта на мозъка не намалява, докато стареем. В действителност можете да бъдете психически добре, като използвате мозъка си по-често и в творчески аспект. По долу ще изброим няколко начина как да съживите и поддържате мозъка си млад.
1. Използвайте своя мозък: Използвайте го или можете да го загубите. Колкото повече го използвате толкова по-добре за мозъка. Участвайте в интелектуални дейности, като например учете нови думи, играйте предизвикателни игри (Скрабъл, бридж, шах, кръстословици и пъзели, пъзели мозайки), четете нови книги с различна за вас информация, учете се да свирите на музикален инструмент. Докато сте у дома направете ремонт на нещо или решавайте някой сложен проблем/казус. Всяко интелектуално предизвикателство може да служи като стимул за отглеждане на дендрити и създаване на връзки.
2. Дъвчете дъвки: Когато дъвчете вие увеличавате притока на кръв към мозъка. Според проучване на притока на кръв към мозъка при възрастните хора между 30-50 години с пълен набор от зъби е 30%.
3. Какво да избягвате?: За да защитите силата на мозъка не се лишавайте от вашия сън. Трябва да се избягва замърсена околна среда, стреса, заседналия начин на живот, прекалено много алкохол и тютюн, социалната изолация и гледане прекалено много на телевизия.

4. Упражненията: Физическите упражнения или просто движение/бягане за половин час, три пъти седмично може да подобри концентрацията, ученето и абстрактното ви мислене с 15%. Аеробни упражнения довеждат допълнителен кислород в мозъка, който стимулира психичното равновесие и насърчава развитието на нови мозъчни клетки.
5. Интелигентен начини да използвате мозъка: Активно ангажирайте мозъка си. По-добра памет може да бъде постигната, когато обърнете внимание и полагате усилия да си спомните нещо, особено нещата, които ви интересуват. Например, четенето и слушането са пасивни действия в природата. Докато го правите трябва да си водте бележки. Напишете кратки резюмета и ключови думи, за да се сетите по натам какво сте чели, например някоя книга.
6. Използвайте ръцете си: Според проучване, когато ръцете за активни се стимулира притока на кръв към мозъка. Това е от полза за разбирането, запаметяването и мисловния процес. Например затворете очи и манипулирайте някои бутоните за управление. Или застанете пред компютъра със затворени очи и се опитайте да напишете нещо. Или на лист хартия да нарисувате нещо.
7. Храната, която засилва мозъчната дейност: Яжте с високо съдържание на въглехидрати закуска, за да доставите енергия на мозъка си. Включване на риба в диетата ви е основа за добър услужлив мозък. Яжте много плодове и зеленчуци. Антиоксидантите намерени в плодовете и зеленчуците помагат за неутрализирането на свободните радикали, молекули, които могат да увредят мозъчни клетки. Консумирайте храни, богати на желязо като постно месо и боб. Желязо помага в транспорта на кислород до мозъчните клетки.

Това са нещата необходими, за да стимулирате и поддържате мозъка си млад.