Header Ads Widget

Четири правила за здраво сърце

Занимавайте се всеки ден със спорт, ходете пеш, бягайте, карайте колело. Тренировките помагат да държите в тонус всичките си мускули, вкл. и сърдечния мускул. По време на физическо натоварване глюкозата се преработва по-бързо и се изразходват тези вещества, които се отлагат в най-проблемните места. Има и специални аеробни упражнения за сърцето и кръвоносните съдове. Това са бягане, ходене, плуване. Занимавайте се не по-малко от 30 минути на ден, а във фитнес залите вече има специални кардиотренажори. Ако не обичате фитнеса, карайте колело, бягайте, или просто ходете пеш, не използвайте асансьора.

Употребявайте умерено алкохол. Това не е нещо ново. Просто ще напомним, че една чаша червено вино на ден, да кажем на обяд, в добра компания, само ще помогне на сърцето ви. Червеното вино е богато на полифеноли. Те са силни антиоксиданти, съдържащи се в гроздовите семки. По данни на последни изследвания, проведени в университета във Флорида, умереният прием на алкохол понижава с 26 процента риска от смърт и с 30 процента риска от инфаркт и инсулт. Обаче учените уточняват, че прекаляването с алкохола е много по-вредно от пълното въздържание. Безопасната норма е 20 г чист етилов спирт. Такова количество се съдържа в чаша вино и 330 мл бира.

За да имате здраво сърце, трябва да оформите по-тънка талия. Във всеки случай нейният обем не трябва да превишава обема на бедрата. Талия с обиколка над 89 см е реална опасност за сърцето - това е много мастна тъкан, която нарушава чувствителността на тъканите към инсулина. В кръвта се повишава концентрацията на глюкозата и възниква диабет II тип. Повишава се нивото на холестерола, който се трупа в кръвоносните съдове, увредени от глюкозата. Възниква атеросклероза, повишава се кръвното налягане.


ВНИМАНИЕ!

Изследване, проведено от учените от Каролинския институт, показало следното: спазвайки четирите правила за здраво сърце, при жените с 92 на сто намалява рискът от инфаркт. Тестовете при мъжете продължават, но учените са уверени, че и при тях ще се получи подобна цифра. Не се отказвайте, ако не съумеете да спазите всичките тези правила изведнъж. Започнете с едното, това ще ви помогне за здраво сърце. Според статистиката спазването на само едно от посочените четири правила намалява риска от инфаркт с 57 на сто.